27 Şubat 2008 Çarşamba

Anne Sütü Yetmiyorsa

Dr. Hızır Yılmaz anne sütünün yetersiz olması durumunda sıvı kaybına bağlı gelişen hastalıklara yakalanmamaları için yeni doğan bebeklere, kaynatılıp soğutulmuş temiz su takviyesi yapılması gerektiğini belirtti.

Anne sütünün bebeğin su ve gıda ihtiyacını karşılayacak yegane besin olduğunu bildiren Uzm. Dr. Hızır Yılmaz, "Bebekler normalde vücutlarında bir miktar fazla su ile doğarlar. İlk hafta içinde yüzde 5 ile 10 arasında kilo kaybı bu fazla suyun kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum aslında anne sütünün çoğalıp bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağı zamana kadarki bir koruma sistemidir" diyor.

GECİKMEYİN ÖNLEM ALIN

Özellikle sütün geciktiği bebeklerde bu depo suyun yetersiz olabildiğini ve sıvı kaybının olumsuz sonuçlara yol açabildiğini aktaran Uzm. Dr. Hızır Yılmaz, "Yenidoğan dehidratasyon kendini sıklıkla ateş, huzursuzluk, ağızda kuruluk, idrarda azalma, gecikme gibi belirtilerle belli etmekte, ileri safhalarda üre yükselmesi, elektrolitlerde bozulma, hatta karaciğer fonksiyonlarının bozulması ve sarılık gibi durumlara yol açabilmektedir. Tedavide gecikme sepsise kadar gidebilecek ciddi hastalıklara da yol açabilmektedir" diye uyarıyor.

BİBERONLA DEĞİL KAŞIKLA VERİN

Bu durumdan korunmanın tek yolunun emzirildikten sonra bebeğe iyice kaynatılıp soğutulmuş su takviyesi yapmak olduğunu anlatan Uzm. Dr. Yılmaz "Su biberonla değil kaşıkla verilmeli, bebek almıyorsa zorlanmamalıdır" uyarısında bulunuyor.

Hiç yorum yok:

 
estetik klip izle tatil cilt bakımı